موضوعات

عادات غذایی (8) : تغذیه و یادگیری(بخش ششم : ویتامین و یادگیری/ قسمت سوم: نقش ویتامین ها و مواد معدنی در تقویت قوای ذهنی و یادگیری )

he1475

««دانشمندان دانشگاه آکسفورد، گروهی از افراد… را بررسی و میزان ویتامین ب12بدن این افراد را مورد مقایسه قرار دادند نتایج آزمایشات حاکی از آن بود که افرادی که در آنها میزان ویتامین ب12 پایین تر از حد معمول بود، نسبت به بقیه افراد بیشتر دچار مشکلات مغزی و در نتیجه از دست دادن قدرت حافظه خود بودند.»»

مبحث: پزشکی-بهداشتی
عنوان اصلی: تغذیه(عادات غذایی)
عنوان فرعی: تغذیه و یادگیری
عنوان فرعی تر : نقش ویتامین ب12در تقویت قوای ذهنی و یادگیری

تغذیه مناسب علاوه بر تاثیری که بر عملکرد فیزیکی دارد، تاثیر مهمی نیز بر ذهن و مغز انسان دارد.در بسیاری از موارد علت افت تحصیلی می‌تواند ناشی از اختلالات تغذیه‌ای و کمبود دریافت مواد مغذی لازم برای بدن باشد. البته علائم کمبودهای تغذیه‌ای بلافاصله و سریع ظاهر نمی‌شود، هرچند به صورت‌های گوناگون هشدارهایی را به فرد می‌دهند؛ مثل کاهش و افت توان جسمی، خستگی، بی‌حوصلگی، افسردگی، کاهش توان یادگیری، کاهش قدرت حافظه و قدرت تمرکز، کاهش مقاومت در مقابل عوامل بیماری‌زا، افزایش ابتلا به بیماری‌های گوناگون و طولانی شدن دوره نقاهت بیماری.
در بررسی هایی که در دانشگاه آکسفورد و بر روی یکصد و هفت داوطلب و در طول یک دوره ۵ساله انجام شد .مشخص گردید که از هر ۵شرکت کننده ۲نفر از آنها با کمبود ویتامین در بدن خود روبرو هستند و این کمبود ویتامین در میان افراد مسن بسیار بیشتر به چشم می خورد.
دانشمندان دانشگاه آکسفورد، گروهی از افراد مسن در فاصله سنی ۶۱تا ۸۷سال را بررسی و میزان ویتامین ب12بدن این افراد را مورد مقایسه قرار دادند نتایج آزمایشات حاکی از آن بود که افرادی که در آنها میزان ویتامین ب12 پایین تر از حد معمول بود، نسبت به بقیه افراد بیشتر دچار مشکلات مغزی و در نتیجه از دست دادن قدرت حافظه خود بودند.

پژوهشگران دانشکده پزشکی راش در شیگاگو در این بررسی خون ۱۲۱ فرد مسن تر از ۶۵ سال را به منظور اندازه گیری میزان ویتامین B12 و سوخت ساز مرتبط با این ویتامین، بررسی کردند. از سوی دیگر این افراد را از نظر حافظه و مهارت های ادراکی نیز معاینه کردند.

محققان پس از چهار سال و نیم برای اندازه گیری سایز کل مغز و جست وجو برای نشانه های دیگر آسیب مغزی، از مغز این شرکت کنندگان تصاویر MRI گرفتند.

این تصاویر نشان داد در افرادی که کمبود ویتامین B12 وجود داشته است، آزمایش های ادراکی آنها نمرات پایینتری داشته و اندازه کل مغز آنها کوچکتر شده است .

این پژوهشگران می گویند هنوز بسیار زود است که بگوییم افزایش میزان ویتامین B12 در افراد مسن از طریق رژیم غذایی و یا مصرف قرص های مکمل می تواند از بروز مشکلات ادراکی و کاهش حافظه جلوگیری کند اما این سوال مهمی است که باید پاسخ آن را بیابیم.

نتایج این تحقیقات در نشریه Neurology منتشر شده است.

علائم کمبود ویتامین B12

از علائم کمبود این ویتامین می‌توان به التهاب دستگاه گوارشی، بی اشتهایی، کاهش وزن، کم‌خونی با ضعف، کوتاهی تنفس، کاهش تمرکز، خطر خونریزی غیرطبیعی، تضعیف سیستم ایمنی، تحریک‌پذیری، پرخاشگری، فراموشی، گیجی، بی قراری، توهم، افسردگی، بی حسی و سوزش و خارش اندام‌ها، حرکات بی ثبات و بی تعادلی در راه‌رفتن اشاره کرد.

علائم کمبود این ویتامین در بزرگسالان عبارت است از:

کمبود انرژی، خارش بدن، کرختی، کاهش احساس درد یا فشار، گیجی، تاری دید، راه رفتن غیر طبیعی، ضعف حافظه، لکنت زبان، توهم و تغییرات شخصیتی.

معمولا این علائم در طی چندین ماه تا یک سال  قبل از آگاهی فرد به ارتباط آنها با فقر ویتامین  B12بروز می کنند و معمولا با جبران کمبود برگشت پذیر هستند. در هر حال علائم مستدلی که مختص به کمبود این ویتامین باشد، وجود ندارد و گاهی اوقات در بزرگسالان صدمات وارده از کمبود این ویتامین دائمی است.

اگر نسبت به بروز هرکدام از این علائم در خود آگاهی پیدا کردید، حتما به متخصص مراجعه کنید چراکه مشکلات دیگر هم می تواند با همین علائم ظاهر شود.

خصوصا کودکان زودتر از بزرگسالان علائم کمبود این ویتامین را بروز می دهند. کمبود  B12ممکن است باعث بروز کمی انرژی، اشتها و نشاط شود و اگر سریعا درمان نشود منجر به حالت کما و مرگ خواهد شد.

باز هم نمی توان یکسری از علائم بخصوص را تنها به دلیل فقر  B12 تشخیص داد. کودکان نسبت به فقر این ویتامین از بزرگسالان آسیب پذیر تر هستند.
برخی به درمان سریعتر پاسخ می گویند و برخی دیگر پیشرفت کندی دارند.
جگر گوساله، ماهی سالمون، فیله گاو و تخم‌‌مرغ از جمله منابع خوب این ویتامین هستند. تمامی غذاهای گیاهی فاقد ویتامین B12 است.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، ویتامین B12 در اثر رژیم‌های گیاهخواری، بیماری های کبدی، مصرف زیاد الکل و سیگار، مصرف برخی داروها و همچنین دوران بارداری و شیردهی کاهش می یابد.

فقر ویتامین ب 12 چیست؟ فقر ویتامین ب 12 چیست؟

داشتن کم خونی فقر ویتامین ب 12 به معنای آن است که بدن تان از کمبود این ویتامین رنج می برد. شما به ویتامین ب 12 نیاز دارید تابدن تان گلبول قرمز بسازد و اکسیژن لازم اندام های گوناگون را به آنهابرساند.

به گزارش روابط عمومی بیمارستان و به نقل از طبنا، کمبود ویتامین ب 12  به معنای کمبود گلبول های قرمز خون و نرسیدن اکسیژن لازم به اندام های بدن است. یکی از علایم و نشانه های فقدان ویتامین ب 12 و کمبود گلبول های قرمز خون احساس خستگی و ضعف است.

عوامل ابتلا به کم خونی فقر ویتامین ب 12:

اکثر افراد مقادیر زیادی از ویتامین ب 12 را با مصرف پنیر، گوشت، شیر، تخم مرغ به دست می آورند. به طور طبیعی، این ویتامین توسط دستگاه گوارش، معده و روده، جذب می شود. کم خونی فقر ویتامین ب 12 معمولا زمانی بروز می کند که دستگاه گوارش به علل زیر توانایی جذب این ویتامین را از دست دهد:

– وقتی به کم خونی شدید و خطرناک مبتلا هستید. در این نوع از کم خونی، بدن سلول هایی که در دستگاه گوارش به جذب ویتامین ب 12 کمک می کنند را از میان می برد.

– وقتی معده تان جراحی یا بخشی از روده کوچک تان برداشته شده است.

– وقتی با بیماری هایی مانند سلیاک و رشد انگل در روده دست و پنجه نرم می کنید.

همچنین، این نوع کم خونی می تواند به علت عدم مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین ب 12 بروز یابد. افراد گیاه خوار و کهنسالانی که مواد غذایی متنوع نمی خورند ممکن است به مکمل های دارویی ویتامین ب12 نیاز پیدا کنند.

میزان نیاز روزانه بدن به ویتامین ب 12:

میزان نیاز بدن به ویتامین ب 12 بستگی به سن و سال افراد دارد.

مواد غذایی حاوی ویتامین ب 12

ویتامین ب 12 در مواد غذایی مانند گوشت، ماهی، میگو، شیر، ماست، تخم مرغ و مرغ یافت می شود. این ویتامین در غذاهای گیاهی وجود ندارد. برخی مواد غذایی، مانند غلات عنی شده حاوی ویتامین ب 12 هستند.

مکمل های ویتامین در دو نوع – حاوی ویتامین ب 12 یا همراه با فولیت ( folate ) در دسترس هستند. همچنین، ویتامین ب 12 معمولا در مکمل های مولتی ویتامین نیز یافت می شوند.

علایم و نشانه های کم خونی فقر ویتامین ب 12:

کمبود ویتامین ب 12 در بدن تان احتمالا علایم و نشانه ای ندارد یا شما به آنها توجه نمی کنید. برخی از افراد ممکن است فکر کنند در حال رشد اند یا پا به سن گذاشته اند اما علایم و نشانه های زیر نشان دهنده ابتلا به کم خونی فقر ویتامین ب 12 است:

– احساس ضعف، خستگی

– رنگ پریدگی پوست بدن

– خونریزی لثه و قرمز شدن زبان

– معده درد و کاهش وزن

– اسهال و یبوست

اگر فقدان ویتامین ب 12 در بدن ادامه پیدا کند سلول های عصبی صدمه می بینند و عوارض زیر بروز می یابند:

– بی حسی و احساس سوزن در نوک انگشتان دست و پا

– ناتوانی در حفظ تعادل

– افسردگی

– جنون و از دست رفتن توانایی ذهنی

چگونگی تشخیص ابتلا به کم خونی فقر ویتامین ب 12

پزشک آزمایش خون – شمارش گلبول های قرمز، میزان ویتامین ب 12 و اسید فولیک – تجویز می کند و سوالات متعددی درباره سابقه ابتلا به بیماری ها و … می پرسد.

روش های درمان کم خونی فقر ویتامین ب 12:

کم خونی فقر ویتامین ب 12 را می توان با مصرف مکمل های ویتامین ب 12 درمان کرد. مصرف مکمل های ویتامین ب 12 میزان ویتامین ب 12 بدن را به حد طبیعی می رساند. برای نگاه داشتن میزان ویتامین ب12 بدن تان در حد طبیعی باید تا آخر عمر مکمل این ویتامین را مصرف کنید.

همچنین می توانید با اصلاح رژیم غذایی و مصرف مواد غذایی مانند شیر، پنیر، ماست، گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ میزان ویتامین ب12 دریافتی بدن تان را افزایش دهید.

همچنین مصرف مواد غذایی سرشار از اسید فولیک – نوع دیگری از ویتامین ب – مثل سبزیجات برگ سبز، نان و غلات غنی شده از روش های دیگر تامین ویتامین ب 12 بدن است.
ewreyt43543
روش های پیشگیری از ابتلا به کم خونی فقر ویتامین ب 12:

اکثر افراد با مصرف مواد غذایی مانند لبنیات، گوشت قرمز، ماهی، مرغ، تخم مرغ و پنیر که سرشار از ویتامین ب 12 هستند می توانند از ابتلا به کم خونی فقر ویتامین ب 12 جلوگیری کنند. گیاه خواران نیز می توانند با مصرف روزانه مکمل های ویتامین ب 12 و غذاهای غنی شده با این نوع ویتامین از ابتلا به کم خونی پیشگیری کنند. خون کودکانی که مادران گیاه خوار دارند باید از نظر میزان ویتامین ب 12 بررسی شود.

در صورت کمبود ویتامین ب 12 پزشک مکمل ویتامین ب 12 را برای آنها تجویز می کند.

——————————————————————————————————به نقل از:

1- سایت پزشکان بدون مرز  http://www.pezeshk.us/

2- سایت بیمارستان دکتر لواسانی http://www.lavasani.tamin.ir/

دیدگاه‌های این مطلب